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This fact sheet responds to frequently asked questions received from grantees for competitive 
grant programs authorized by the Higher Education Act of 1965, as amended, and administered 
by  the U.S. Department of Education (ED), Office of Postsecondary Education (OPE), during 
the novel Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) national emergency.  This fact sheet is 
applicable to grants made under the Department’s regular postsecondary grant programs and is 
not applicable to grants received under the CARES Act.  For more information about CARES 
Act programs and grants, please go to: https://www.ed.gov/coronavirus.  If you have additional 
questions or comments related to these questions and answers, please contact your Department 
program specialist or send your questions to the following email address: COVID-19@ed.gov.   

 
GUIDANCE THAT APPLIES TO ALL OPE GRANT PROGRAMS 
 
Salaries 
 
1. Is the payment of salaries using project funds allowable even if project staff are unable to 

work from home due to the nature of approved activities?  Does the same apply for part time 
staff, i.e., counselors, tutors, instructors, etc.? 

 
Yes. Generally, a grantee or subgrantee may continue to charge to their grant the 
compensation (including but not necessarily limited to salaries, wages, and fringe 
benefits) of its employees assigned to work on the grant project, consistent with the 
organization’s policies and procedures for paying compensation from all funding sources, 
Federal and non-Federal, under unexpected or extraordinary circumstances, such as a 
public health emergency like COVID-19.[1] Thus, if the organization pays, consistent 
with its policies and procedures, similarly situated employees whose compensation is 
paid with non-Federal funds during an extended closure, those paid with grant funds from 

 
[1] See Office of Management and Budget (OMB) Memorandum M-20-17, https://www.whitehouse.gov/wp-
content/uploads/2020/03/M-20-17.pdf.  Please note that the flexibilities provided under OMB Memorandum M-20-
17 are time limited and are available only until June 17, 2020.  The Department will reassess and provide further 
guidance as necessary at that point of time. 
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the Department may also continue to be paid.[2] However, an employee who is being paid 
with Department grant funds may not be compensated for activities that are not part of 
the grant project using grant funds.  Additionally, an employee who is being paid with 
Department grant funds while the program grant activities are closed in whole or in part 
due to the COVID-19 pandemic may not also be paid for the time during which the 
program is closed by the organization or another organization for working on other 
activities that are not closed down. 

  
If a grantee or subgrantee does not currently have in place a policy that addresses 
extraordinary circumstances such as those caused by COVID-19, the grantee or 
subgrantee may amend or create a policy in order to put emergency contingencies in 
place for Federal and non-Federal similarly situated employees. If the conditions exist for 
charges to be made to the Federal grant, we expect charges to also be made to any non-
Federal sources that are used by a grantee or subgrantee in order to meet a matching 
requirement.  
 
A grantee and subgrantee must maintain appropriate records and cost documentation as 
required by 2 CFR § 200.302 (financial management), 2 CFR § 200.430(i) (standards for 
documenting personnel expenses), and 2 CFR § 200.333 (retention requirements for 
records) to substantiate the charging of any compensation costs related to interruption of 
operations or services.  
 
At the same time, recipients should consider ways that employees paid with grant funds 
can support continuing activities, including distance learning opportunities for students 
served by the grant. 

 
2. If the institution is paying student workers or is paying graduate student stipends or 

fellowships using grant funds, should the institution continue to pay those individuals if they 
are unable to continue performing their work related to the grant during the COVID-19 
disruption?     

 
Yes, grantees may continue to pay student workers or provide graduate student stipends 
or fellowships using grant funds, even if their work is disrupted due to COVID-19, if the 
pay is authorized by a binding commitment.  We strongly encourage institutions to 
continue the activities as much as possible under the grant using remote or distance 
learning and the telephone as well as other communications technologies.  However, we 
understand that some students may be unable to continue performing their work during 
the disruption if, for example, the facility where they normally conduct scientific research 
is temporarily closed, and they no longer have access to essential equipment.  

 
[2] Uniform Administrative Requirements, Cost Principles, And Audit Requirements For Federal Awards (Uniform 
Guidance) 2 CFR §§ 200.403(c) (allowability of costs), 200.404 (reasonable costs), 200.405 (allocable costs), 
200.430(b) (compensation for personal services), and 200.431(a)-(b) (fringe benefits). 
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Communication through mail or conference calls or the other means discussed above, can 
serve as acceptable continued activity while off site.   
 
Grantees must maintain appropriate records and cost documentation as required by 2 
CFR § 200.302 -Financial management and 2 CFR § 200.333 -Retention requirement of 
records to substantiate the charging of any salaries and other project activities costs 
related to the grant even during interruption of operations or services.  The grantee should 
also document its efforts to have the student workers or graduate students use other 
means to conduct the work and why it did not succeed if applicable.  
 
The Department has also issued other guidance on the payment of Federal Work Study 
wages during the national emergency.  This guidance can be found on the Department’s 
COVID-19 website as well as in the Information for Financial Aid Professionals portal: 
https://www.ed.gov/coronavirus. 
 

3. What type of documentation is required to account for time and attendance?    
 

A grantee and subgrantee must maintain appropriate records and cost documentation as 
required by 2 CFR § 200.302 (financial management), 2 CFR § 200.430(i) (standards for 
documenting personnel expenses), and 2 CFR § 200.333 (record retention requirements) 
to substantiate the charging of any compensation costs related to interruption of 
operations or services. Projects should log time that staff is working off-site, for example 
through email communication, conference call logs, records of communication with 
students, electronic time and attendance, keeping careful notes, or time logs, and a 
combination of all or some of these methods as appropriate.   

 
Electronic Signature 
 
4. Are electronic signatures for documentation of expenditures permissible? 
 

During the COVID-19 pandemic, electronic signatures for documentation of expenditures 
is allowable.  That is, it is acceptable to sign, scan, and email as a PDF documents in 
which the Department would normally require a “wet signature.” As soon as the national 
emergency ends and it is feasible to get “wet signatures,” that approach should be used or 
resumed. 
 

Provision of Services  
 
5. Are virtual activities allowable given the closure of institutions/organizations and target 

schools served by the project? If so, how do we track participation? What happens if a 
project is unable to provide services virtually? 

 

https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=4aa24dcf2aea16839f2318de64e2ab7f&mc=true&node=pt2.1.200&rgn=div5#se2.1.200_1302
https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=4aa24dcf2aea16839f2318de64e2ab7f&mc=true&node=pt2.1.200&rgn=div5#se2.1.200_1430
https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=4aa24dcf2aea16839f2318de64e2ab7f&mc=true&node=pt2.1.200&rgn=div5#se2.1.200_1333
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Yes, in many cases it is permissible.  Funds may be reallocated from line items of the 
approved budget to cover the cost of electronic devices if allowable under the program 
statute and regulations, but grantees must first notify their program specialist to explain 
the reallocation and provide supporting documentation for any changes to the approved 
budget.  
 
Grantees administering non-CARES Act grant programs may provide computers or other 
technology to students to enable them to continue learning during this period if allowable 
under the program and needed  to accomplish the grant project’s objectives.  Because 
many students served by OPE’s regular grant programs, particularly the GEAR UP and 
TRIO programs, are under the age of 18, we are not permitting grantees to provide cash 
awards to students unless doing so was an approved activity under your grant prior to 
COVID-19.  Any changes to uses of funds must be reported to your program specialist 
and included in your Annual Performance Report (APR). 
 

8. What options does a grantee have if it originally proposed to operate a summer program 
(residential or non-residential), but as a result of COVID-19, is now unable to do so? 

 
The Department encourages grantees to consider substituting virtual summer programs 
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iii. In identifying a revised expiration date, the grantee must identify the actual time 
(months) needed to complete the work. 

 
Non-Competing Continuation Award (NCC) 
 
10. Will the Department issue non-competing continuation awards (NCC awards) to grantees 

whose project activities were interrupted by COVID-19 campus closures or other disruptions 
of instruction? 

 
The Department anticipates making NCC awards, including for grants that would 
otherwise expire, for budget period 2020-2021.  In order to award an NCC award, 
program staff will review data from a grantee’s annual performance report (APR), which 
understandably may reflect necessary program interruptions, and the program staff may 
request additional follow-up information.  This follow-up information may include a brief 
statement from the grantee and any partner institutions/organizations confirming that the 
grantee is in a position to: (a) resume or restore its project activities once COVID-19 
interruptions are resolved; and (b) accept a planned continuation award.  As we continue 
to monitor the situation, we will inform you of any updates to the issuance of NCC 
awards.   

 
Annual Performance Reports (APRs) and Financial Reports 
 
11. 
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even to provide partial or full student scholarships.  
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Projects that provide Grant Aid to students in their currently approved budgets may 
continue to distribute those funds to students.  Students should be advised that they may 
use Grant Aid to cover the added costs associated with participation in online activities 
developed by the project in its efforts to continue to provide services to students, i.e., 
internet and/or phone services necessary for engagement.  Projects must establish 
measures to document students’ participation in online activities. 
 
Grantees that do not have Grant Aid for students in their currently approved budgets, but 
who wish to reallocate funds for this purpose, must notify their program specialist by 
submitting a revised budget to their assigned program specialist.  Note that under no 
circumstances can the amount of Grant Aid provided exceed the 20 percent cap as 
provided by the authorizing statute.   

 
Upward Bound, Upward Bound Math and Science and Veterans Upward Bound 
regulations: Under the Upward Bound, Upward Bound Math and Science and Veterans 
Upward Bound regulations, 34 CFR 645.42 allows stipends for participants who are 
enrolled in postsecondary classes on a  full-time basis.  During the COVID-19 
interruption of services, the Department is aware that many institutions are providing 
distance learning options to students, and as such, a student that continues to be enrolled 
full-time through distance learning remains eligible to receive allowable stipends.   

 
Ronald E. McNair Program: Under the Ronald E. McNair Postbaccalaureate 
Achievement Program (McNair), the Department is encouraging projects to provide 
virtual activities and to develop methods to document student participation in those 
activities in order to receive stipends. 
 
Other: For all other TRIO Programs, while direct financial support to participants is not 
allowed under the HEA, the CARES Act provides additional flexibilities that could 
include direct financial support to participants.  The Department will not permit a grantee 
to provide cash awards to students under the age of 18; however, based on the flexibilities 
provided by the CARES Act, the Department will consider requests from other TRIO 
grantees to provide such support to students 18 or older.  Doing so would require prior 
approval and is not subject to the waiver of prior approval provided for other activities.   





 
10 

 

 
19.  Can GAANN fellows who graduate this semester participate in activities that were planned 

to take place in the spring but have now been or will be delayed until after they graduate?  
 

Yes. During the COVID-19 national emergency, the Department will allow graduates to 
complete graduate fellowship activities, pending approval by the student’s institution, 
following the originally anticipated graduation date.  All activities must be scheduled and 
completed by September 30, 2020.  
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